tirsdag den 21. februar 2012

Pandekager til pandekagedagen

Faktisk er denne dag Hvide Tirsdag - også bedre kendt som pandekagedagen og jeg kan se at jeg ikke er den eneste som har hukset det! Henholdsvis Madnørden, Anarkisten og Mad med Hjertet har (i skrivende stund) husket dagen.

Hvide Tirsdag eller pandekagedag, er altid den første tirsdag efter fastelavn. Lidt historie lyder således: Det kommer sig af for lææææænge siden fastede de kristne i 40 dage op til påsken. Efter som de skulle faste, skulle spisekammeret også tømmes for de madvare, som det ikke var tilladt at spise under faste-tiden, og som ikke kunne holde sig. Derunder lå det hvidt mel, æg, mælk og smør. Mixe mixe og du har pandekage-dej!Altså i virkeligheden er det fra katolikkerne, hvilket der ikke er ret mange af os som er her hjemme som er, men som kom med fasten og pandekager. Men pandekagedagen er alligevel en af de ting som bare er kommet for at blive, lidt ligesom Valentins dag og Halloween. Sif har skrevet meget mere omkring emnet, og meget bedre forfatter end jeg er, læs hendes indlæg og få meget mere forståelse for det hele.

Jeg er lidt fan af de der små buttede Amerikanske pandekager, og har også tidligere lavet en gang pandekager med æble og blåbær-sirup de var SUPER!


Min specielle (uha helt speciel, hvorfor finder du ud af senere) opskrift på pandekager, har jeg fået af min mormor, som er den klassiske danske pandekage med ØL! Nu da jeg skulle lave det til min familie, kan det ikke været andet en mormors pandekager...

Pandekager med ØL


(10-16 stk)
150 g hvedemel
2 spsk sukker
½ tsk stødt kardemomme
Skal af 1 appelsin
½ tsk salt
2 æg
2½ dl mælk
½ dl hvidt øl
Hvedemel, sukker, salt, appelsinskal og kardemomme kommes i en skål og blandes lige rundt.Hvis du som mig IKKE har stødt kardemomme, knuses de små kapsler i en morder, pil de største skal-dele væk, og knus frøene sammen med 1 spsk af sukkeret.


Herefter er der flere skal-dele som bare lige kan pilles væk.Mælk og øl blandes i dejen. Jeg havde ikke nogen hvidtøl, men til gengæld denne lækre havre stout som jeg havde fundet på tilbud i Netto tidligere.Til sidst klækkes de 2 æg ud i dejen og røre det sammen, nu skal den så stå og hvile i ½-1 time.By the way... I netto i dag fik jeg øje på en gadget, jeg ikke har set før; et pandekage jern! Nej jeg tænker ikke på pandekage panden, men et jern, ligesom i vaffel-jern. Hvor doven må man være? Eller hvor mange gadgets har du plads til hjemme i dine køkkenskabe? I mit er der i hvert fald ikke, jeg kan SAGTENS nøjes med en almindelig slip-let pande, det har altid virket for mig.Her er så det der gør mormors pandekager helt specielle! Intet smør! Eller... Der smøres lige meget lidt(!) på panden til den første pandekage, resten steges på en TØR pande! Og her det altså vigtigt ned e god slip-let pande. Ja de ser lidt sprøde og lidt tørre ud til at starte med, men når du stabler dem bliver de bløde og lækre igen.Andre mere kreative pandekage bagere, kan jeg anebefale Jim's Pandekager. I't so much fun! Prøv specielt at se denne larve, eller denne kran. jeg får helt vildt lyst til at købe hans bog. Jeg har godt nok ingen børn, men jeg har selv en barnlig sjæl....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar