fredag den 27. april 2012

{ Gâteau Marcel } Chokolade-elskerens gudekage

Anne au Chocolat gjorde det, Ganeoggaffel gjorde det, så nu må jeg også! Her mener jeg den søde, smukke gudekage af chokolade: Gâteau Marcel

Kagen er opfundet af den franske kok Michel Michaud, der i dag regerer på Ruths hotel i Skagen. Han er opvokset i Frankrig, men kom til Danmark i 1971 for at lede køkkenet på Falsled Kro. I 2008 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrog.Gâteau Marcel

Ovnen 160C i ca. 45 min
Formstørrelse 18 cm i diameter.

Bisquit bund
80 g smør
80 g chokolade 70% - eller mere
60 g past. blommer
120 g past. æggehvider
70 g sukker

Mousse
80 g smør
80 g chokolade 70% - eller mere 
60 g past. blommer
120 g past. æggehvider
70 g sukker


Et stk ring på 18 cm, beklædes med bagepapir. Smørers med en smule olie eller smør, og drysses med sukker over det hele.Smør smeltes i en lille gryde eller i mikrovnen, og hælders over chokoladen, hvor den røres ud til den er smeltet.Pisk æggehviderne stive, og pisk derefter sukkeret i, så du har en tyk marengs.1/3 af marengsen vendes grundigt rundt i chokolade blandingen, hvorefter æggeblommerne vendes med rundt.Den resterende marengs vendes forsigtigt i chokoladen.Hæld hele blandingen i formen og bag den ved 160C i 35-45 minutter. Kagen falder sammen efter bagning, men det er meningen, så rolig! Siderne kan evt trykkes ned lidt, så den er en smule mere lige.

Når den er færdig, sættes den på køl nogle timer, til den er gennemkold. Så laves moussen.Moussen laves NØJAGTIG på samme måde, og fyldes ovenpå bunden, hvorefter den kommer på frys et par timer til moussen har sat sig, eller i køleskabet til næste dag. Pynt med chokolade spåner... 


Til en anden gang kan den laves med mynte-chokolade eller appelsin-chokolade... Smager også fantastisk!

21 kommentarer:

 1. Øjjjjjjjjjjjjjj hvor ser det fantastisk godt ud !!!

  Det hele !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak tak Marianne! Jeg kan fortælle den smagte godt... Og sjov at lave.

   Slet
 2. Mums, Gâteau Marcel - lækkert!
  Sjovt med lidt info Michel Michaud, er ret sikker på, at han også har været på Søllerød kro eller var det Kong Hans? Men uanset hvad - så smager den skønt. Jeg skal i aften lige lave en "trøffel chokolade kage" som energikage til manden der skal køre MBT-løb på Ledreborg i morgen. Fine kager som altid ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Både Søllerød og Kong Hans :) En trøffel chokolade kage? Lyder også lækkert...

   Slet
 3. Den kage smagte jeg til et arrangement på Madakademiet - og tro mig - den står højt på min smagsliste over skønheder. Jeg fik tiltusket mig opskriften, men det er godt med din how-to :-D Mums...

  SvarSlet
 4. Og jeg gør det osse snart:-) Den ser flot ud!

  SvarSlet
 5. Uh... mundvandet løber bare af at se på billedet. Ser SÅ lækkert ud!

  SvarSlet
 6. Hej, hvor er det en fin blog, du har.
  I mange variationer har jeg set, at de laver mousen og dejen af en omgang, og bare nøjes med at bage halvdelen. Kan man også gøre det med din?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for det første :)
   Ja du kan sagtens lave den af én gang og så gemme. Man skal så bare være opmærksom på at meget af luften i moussen som står og venter, forsvinder.

   Slet
  2. Undskyld.... Kagen ser rigtig fin ud, men der er en fejl i selve udførelsen/udgivelsen (for dem som skal lave den 1. gang) - hvor bliver æggeblommeblandingen af? og hvornår skal den tilsættes? Ellers TAK for en spændende blog!!

   Slet
  3. Hej igen... Æggeblommerne står under blandingen med marrengsen ved 3. billede, det bare ikke til at se på 4. billede :)

   Slet
 7. Mums, den ser god ud, skal vist have fundet en anledning til at lave sådan en. Har en blogstafet til dig på min blog, håber du har lyst til at være med.

  SvarSlet
 8. Den er så god. Nu har jeg bagt den flere fange og den er nem og et sikkert hit hver gang.

  SvarSlet
 9. Hej! Det ser bare brandlækkert ud OG rimelig lige til... Hvor længe kan den holde sig? skal man lave den på dagen, eller kan man godt lave den dagen før?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan sagtens laves dage før, eller flere. Jeg har altid en liggende i fryseren, pakket godt ind, hvis jeg uventet får gæster :)

   Slet
  2. Tak for det hurtige svar! Fedt!
   Lyder i øvrigt som en god, men også farlig idé, at have den liggende klar ;)

   Slet
 10. Flot, flot - det lyder, som om den kunne række til en 8-10 personer som desserten serveret til kaffen efter en lækker middag (med et bette godt glas til). Serverer du frugt til, eller er det en skam?
  Elsebeth

  SvarSlet
 11. Hvis man fryser den, hvor længe skal den så tø op inden den er klar?

  SvarSlet
 12. Lige et par kommentarer til den fine opskrift. Man kan med held gøre følgende : Halvdelen af sukkeret piskes med æggeblommerne, herefter vendes æggesnapsen sammen med den smeltede og afkølede chokolade-smør blanding. Den anden halvdel af sukkeret piskes med hviderne, og herefter vendes marengs-massen i lidt til start og mere herefter. Til afslutning kan jeg anbefale at gøre som i ovenstående opskrift. Lave mousse af 2 omgange med forsk. chokolade, f.eks. 80% mørk til bunden og orange-chokolade mousse på toppen. Glem iøvrigt ikke at servere et stykke med f.eks. hindbær-colli og flødeis, eller lignende.. så bliver kagen ikke for "tung". Pynten er jeg meget imponeret over og vil prøve i fremtiden! Det giver lige det sidste "pift", hvor jeg ellers pudrer med cacao og pynter med lakrids-chokolade eller mandarin-stykker.

  SvarSlet
 13. Hej,
  Skal den stå på køl indtil servering? :-)

  SvarSlet
 14. Hej :)
  Nu skal jeg endelig prøve kræfter med denne skønne kage til min fødselsdag! Jeg har en springform på 25 cm - Skal jeg mon lave dobbelt portion af opskriften, eller hvad tænker du? Jeg vil jo gerne lave en flot høj Gateau Marcel ;)

  SvarSlet