fredag den 20. april 2012

Tarte Tatin - en klassisker

Jeg skal perøve at være efter mig selv, med de hersens klassiske kager og ting vi har lavet den sidste uges tid i konditor-skolen, og jeg vil fordele dem ud over ugen. I dag var det Tarte Tartin! For dem som ikke ved hvad det er, så den en fransk æbletærte.Mange har sikkert hørt historien om hvordan Tarte Tatin blev til, men for god orden skyld gentager jeg den gerne. Det siges at Tarte Tatin blev lavet ved et uheld på Hotel Tatin i Lamotte-Beuvron , Frankrig i 1898. Hotellet blev drevet af to søstre, Stephanie og Caroline Tatin. Stéphanie Tatin, var den som stod for det  meste af madlavningen og var en dag overanstrengt. Hun begyndte på at lave en traditionel æbletærte, men glemte æblerne på panden med smør og sukker alt for længe.Hun lugtede det brændte sukker og æble, og forsøgte at redde det hele ved at sætte wienerbrødsdej på toppen af ​​den panden med æbler, hurtigt ved at sætte det hele i ovnen og lave det færdigt på den måde. Herefter vendte hun tærte ud på et fad og serverede den. Hun blev overrasket over at se hvor meget hotellets gæster værdsat desserten. Hermed en klassiker født!


En anden alternativ version af tærtens oprindelse kommer fra Broderskab af Tarte Tatin hjemmeside, hvorefter Stéphanie bagt en karamelliseret æbletærte kom til tabe den på hovedet, newer less serverede hun den for sine gæster varm fra ovnen.

Tarte Tartin

18 cm

Mørdej
225 g hvedemel
5 g sukker
125 g saltet smør
20 g creme fraise eller fløde

Æblefyld
125 g smør
175 g sukker
1-1½ kg æbler (Gala/Fuji/Coxorange)

Springform med høj kan er at fortrække, og så en standart på 24 cm. Vi delte portionen op og lavede 2 mindre på skolen, men det der ligesom ingen grund til at du skulle.Start ud med mørdejen, da den gerne skal hvile i køleskabet inden den bliver rullet ud.

Kom mel, sukker i en skål. Skær smørret i terne og smuldre det i med fingrene, tilsæt creme fraise og saml dejen med hænderne. Ælt dejen godt sammen, pak den ind i film og lad den køle i køleskabet imens du laver æblerne.

Skræl æblerne, skær dem i halve og fjern kernehuset. Læg æblerne i vand med lidt citronsaft i for at undgå de bliver brune.Smelt ca ½ af smørret, sammen med ½ af sukkeret i en tykbundet gryde til det bliver godt blandet. 


Lad smør og sukker karamelisere til det får en brun farve.Dræn æblerne for vand, evt med et viskestykke og kom dem op i panden til sukker og smør. Vend æblerne lidt rundt, inden den resterende sukker og smør kommer på. Ved lav varme vender du dem rundt til alt er smeltet sammen, og æblerne har fået en let gylden farve.Tag panden af varmen og hæld dem ud på bagepapir så de kan køle lidt af. Læg æblerne med karmel pænt op i din form. Tryk dem tæt! De skal være mase lidt sammen, da de vil miste en del væske under bagningen, og fylde knapt så meget. Overskudene væske fra pande hældes 2-3 spsk henover, resten smides ud.

Bages i ovnen ved 170C i 1 time, til karamellen i bunden begynder at boble i bunden. Tages ud når den færdig og får lov at køle lidt af.Mørdejen rulles nu ud så den har samme størrelse som formen æblerne er i. Bages ved 200 i 15 min, eller til den er gylden.Efter bagning, tag mørdejsbunden og pres den over æblerne. IKKE så meget som jeg har gjort! Jeg smadrede min ved et uheld. Lad tærten køle af, så karamellen binder æblerne sammen. Vendes ud på et fad. Serveres lun med creme fraise.


3 kommentarer:

 1. WOW! Hvor ser den bare overdrevet lækker ud. Ligner på en prik min yndlings udgave fra min yndlings restaurant i Paris :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke et kompliment! Tak... Det første gang jeg prøver den, og den smager skønt!

   Slet
 2. Den ser så lækker ud at jeg er nød til at prøve at lave den... :-)

  SvarSlet