tirsdag den 23. august 2011

Café au Lait - lagkage... med ferie oversigt

Der er allerede brugt 2 uge af min ferie, og hvad har jeg nået? Nada. Kun fortaget mig hvad jeg vil: kage, spiser, set tv og sovet!

Hvornår er ferie bedst? Hvornår er det en "rigtigt" ferie skal være? En rejse til udlandet? Hvor mange vaffelis der er spist i sommerens løb? Hvor mange dage der har været med sol udenfor, og hvor mange af dagene jeg kan holde mig indenfor i natbukser HELE dagen. Det efter min personlige liste som gør en ferie formidabel.

So fare, har jeg været i Jylland. Jo sgu, det tæller! De talte mærkeligt - Irland og England er jo heller ikke sammen, selvom de taler samme sprog! Ikke nok med det, jeg blev næsten solskoldet i mens jeg var afsted, selvom der ikke mange der tror på det.

Forskellige forsøg er blevet prøvet af med kager. Nogen blev knapt så gode, men denne her, den var jummi lækker, og så fik jeg også brugt noget af Stine kakao-sirup som jeg havde lavet tidligere, den er helt god indeni i kage...

Det skal lige siges at jeg lavede kagen i 16 cm form, og derfor kun brugte den halve mængde af den som skrevet, men skriver den nu for god ordens skyld, så den passer til en 24 cm springform som de fleste mennesker har stående derhjemme.

Bingo bango kaffe med kage

Denne kage kom til live, da min mor spurgte om jeg ikke gad lave en kage til hendes søde veninde.
Så der lige det man skal vide om min mors veninde (som er et fantastisk menneske som kluk-ler, imens hun fortæller historier): Hun spiller Bango eller bingo (hvad hedder det egentlig?), og når min mors veninde skal ned og spille bingo-bango, skal den bitter kaffe altid have masser af sukker og fløde. Mors veninde fortæller også ofte historier om hvad der sker, og de bliver endnu bedre, når lommelærke hun har, er tømt i kaffen. Lidt sprut er godt, meget sprut endnu bedre.


Café au Lait


1 x Kakaobunde i springform fra Basis opskrifter
2 x Kogecreme med vanilje Basis opskrifter
4 dl piskefløde
2 spsk pulverkaffe
6 blad husblas
3 spsk cognac

Ganache
150 g mørk chokolade
300 dl piskefløde
2 spsk cognac

Bundende laves som opskriften beskrive. Imens den bager færdige i ovnen, varmes kakao-sirupen op så den bliver tyndt flydende igen. Tag den af varmen og sprutten blandes sammen med, den hældes ud over lagkagebunden imens sirupen og lagkagbunde stadige er varme, samtidig med den stadig er i springformen. Lad den trække ind i ½ times tid til den er letttere kølig. Stilles derefter i køleskabet til den er gennemkold så den lettere at skære i tre lag.

Æggene og sukkeret er pisket luftigt
til lagekagebunden. Læææænge....

Over til kogecremen: Husblas lægges i blød i koldt vand. Vaniljestangen flækkes og skrabes ud sammen med en smule sukker og kommes i en kasserolle sammen med det sukker, mælk og fløden. Det hele koges op.

Æggeblommer og majsstivelse blandes sammen i en skål. Når mælkblandingen koger tages den af varmen, og en smule af den varme mælk kommes i æggeblandigen og røre rundt. Æggeblandingen kommes derefter op i kasserollen til mælken og den røres kraftigt rund til den tykner. Hvis den ikke bliver tyk, kan kasserollen sættes over varmen kort og røres godt lige til den tykner, den skal ikke koge boble agtigt, så kan den risikere at det bliver grynet.

Lagkagbunden overhældt med
kakao-sirup og sprut...
Når den er taget af varmen og kølet en smule, knuges husblassen fri for vand og kommes op i cremen hvor den smelter og røres ud.
Cremen deles op i to cirka lige store dele, og kaffepulveret røres ud i den ene af cremernen til det er opløst. Filmen begge skåle, så filme ligger helt ned på cremen og stilles på køl.

Når cremerne er kølige, men endnu ikke helt gennemkolde og stive, tager du 2 skåle med 2dl piskefløde i hver og pisker til let fløde, disse røres og røres i cremerene.

Toppen af lagkagen, som nu bliver bunden, lægges på et fad med en kage-ring omkring, kagecremen med kaffe-smag kommes derpå og mellembund kommes ovenpå. Her dryppede jeg så lidt ekstra med kakao-sirupen og cognac, før jeg kom vaniljeflødecremen på og sluttede af med den sidste bund.
Skal stå i køleskabet mindt i 4 timer, meget gerne til dagen efter.Til ganachen varmes fløden op til lige under kogepunktet og hældes derefter over den mørke chokolade, rør til det er fuldstændig opløst og en glat ensartet masse. Tilføj cognac og rør den sammen med. Tildæk den med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til den er komplet afkølet. Pisk den derefter let op, så den er ligesom blødt flødeskum, og smør lagkagen op med den. Pynt og server :)

1 kommentar:

  1. Mnnn den ser lækker ud.. Nu er jeg voldsomt kagesulten ;-)
    .. Jeg bruger også siruppen på kagebunde, det er mums!

    SvarSlet