fredag den 30. marts 2012

Blikfang - Sukkerkunst

Soooooo eeeeeasy.... Hvis man ikke lige tør kaste sig ud i det der karamel og kogende sukker når man skal have noget flot sukker kunst, så det helt klart "Attrap" et fantastisk alternativ. Stadig sukker og fuldt ud spiseligt! Det eneste man skal være OBS på, er arbejde lidt hurtig (ellers tørre skidtet ud) og senere tålmodighed!
Jeg har tidligere lavet Attrap blikfang, helt tilbage på grundforløbet som konditor, hvor jeg lavede en klovn og "kærlighed", og så på første hovedforløb hvor vi tossede rund og blev en pingvin med dykker-briller .- måske ikke den kønneste figur, men what ever...

NOTE: Det har været frivillig tvang fra Jannie, som sagde "du skal Louise!", "Ja okay, skal nok mor!"

Attrap-masse


1200 g flormelis
300 g kartoffelmel
100 g eddike
8 blad husblas

Yderligere: Isomalt, muffin-form i silikone, sandpapir.


Det så enkelt at du sætter husblas i blød, i koldt vand i 10 minutters tid. I mellemtiden varmer du eddiken op til godt håndlunt. Det gøres helt klart nemmest ved at komme i en kop og ind i mikrovnen i nogle sekunder.


I en stor skål blandes kartoffelmel og flormelis sammen.


Husblas kommes op i den varme eddike og røres ud til den er helt smeltet. Hvis du ikke har en røremaskine - hvor du ellers bruger K-spaden, bruger du krogene til el-piskeren. Den varme eddike med husblas hælædes i flormelisen og det køres så godt sammen, indtil din maskine ikke kan tage det mere.Det sidste kan med fordel æltes sammen i hånden.


Dækkes med det samme(!) med plastik, da det lynhurtigt tørre ud. Nogle dele kan med fordel indfarves med pastafarve.


Tag en lille portion ud af gangen,og rul, skær og være kreativ med hvordan du vil forme det. Jannie er her i gang med et påskeæg. Jeg var lidt fantasi-løs, så jeg lavede en masse krims-krams.


Lige med nogle enkelte stor ting som kunne udgør den store basis-figur.
Så skal det ellers ligge til tørre. Laaaaang tid, to dage mindst, alt efter hvor tyndt du har rullet det ud, vend det gerne undervejs. Så du sikker på det tørre over det hele.

Ikke slebet

Færdig slebet.

Så det lidt til kedeligt arbejde: slibning. Med meget fin sandpapir, sliber du kanterne så de bliver pæne smukke.


Så er det ellers bare at samle. I en silikone-muffinform varmes en smule isomalt op i mikrovenen, og limer attrap-massen sammen på forskellige leder og kanter som du syntes.


Du vil blive overrasket over hvor meget isomalten kan holde. Hele denne figur balancere på en kugle.Det er virkelig super let at lave, og giver nemt et flot resultat. Det mest tidskrævende er slibningen og vente tiden på at det tørre. Do it, do it!

9 kommentarer:

 1. Virkelig flot! Må være sjovt at arbejde med, men hvorfor ikke bare bruge fondant?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm hvorfor er egentligt et godt spørgsmål.
   Efter at arbejde med begge dele, vil jeg sige det er overhovedet ikke det samme. Det her minder om sprøjteglasur, og fondant er tyggegummi-agtigt i konsidstensen fra start. Tørre-tiden er også kortere end fondant, og at attrap bliver let.
   Det MEGET vigtigt at det tørre fuldstændigt op, da den mindste fugt "går i sukkeret" og får det til at falde sammen.

   Slet
 2. WOW genialt og super flot. Det må prøves en dag.......

  SvarSlet
 3. Det ser spændende ud, det må prøves..
  Jeg er forholdsvis ny i blogverden. Men har leget en del i kageverden. Du kan se mine påskeæggekager på min blog: http://kageuniverset.blogspot.com/
  Tak for kigget!

  SvarSlet
 4. Har søgt land og rige rundt efter isomalt, men kan kun finde det på nettet. Har spurgt i min lokale helsebutik, og de mener at maltitol kan bruges på samme måde. Fandt denne hjemmeside http://www.urtegaarden.dk/opskrifter/sukkerpynt.aspx

  Er det noget du har erfaring med om det kan bruges til at lime med?

  Er figuren spiselig?

  Mange hilsner
  Majbrit

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Majbrit
   Du kan sagtens lime med almindelig smeltet. Det bare "luksus" at have isomalt, fordi det kan varmes op gentagende gange, hvorimod almindelig sukker udkrystalisere.

   Maltiose har jeg aldrig forsøgt mig med :)

   Figuren kan i princippet spises, alt er spiseligt matrialer, men når det så er sagt, lad være! Det kun til pynt...

   Slet
 5. Hvor har du selv haft erfaring med at købe isomalt og hvor langt tid ca med tørringstid tar det dig at lave denne. Og hvor langt tid tror du med tørringstid en i fondant ville ta

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville ikke bruge fondant til det her, da det ikke er det samme. Det her matriale er let som en fjer når det tørret færdig, og tørretiden er kun et par dage. Denne her har kun ligget et døgn, før det limet sammen. Det bør ligge længere for at være sikker på det ikk falder :)

   Slet
  2. Angående isomalt, så den smule man bruger, s kan man ofte finde det i butikker der allerede handler med kageting, ellers ved jeg blomsterberg har på sin side, ellers brug smeltet sukker.

   Slet