lørdag den 21. september 2013

{ Karamel lagkage } Æble kompot og karamel fromage

Den hittede til fødselsdagen, og den hittede ude på arbejdet. Så nu kan den købes ude i vores butikker i denne weekend. Jeg er helt hugt på denne kage.
Ja det åbenbart klassisk med æble-karmel. Jeg begiver mig ud på en lidt gyngende grund her, da det er en brændt sukker som giver karamelsmag - og det kan altså være en smuuuuuule tricky. Det en hård-fin grænse imellem for lidt smag og brændt smag. Jeg har prøvet på det før med min Blåbær-Kærnemælk mousse, hvor sukkevand lige får lov at få farve, men her springer jeg liiiige over hurtigst, og karamellisere sukkeret inden vandet kommer i.Karamelkage med æble-kompot

22 cm springform -  12 personer

1 x vaniljelagkagebunde i springform

Æble-kompot
500 g æbler (jeg brugte Discovery)
100 g sukker
1 stang vanilje
1 citron

Karamel-fromage
250 g sukker
2,5 dl vand
4 husblas
4 æggeblommer (2bæger)
3 dl piskefløde

Lagkagebundene laves som altid først. Da kagen skal være kolde inden den kan deles i tre lige store bunde.

Æblegrøden: Desværre var der ikke så meget farve i disse her Discovery æbler, lige som sidste gang jeg lavede det, det havde ellers nok været flot med sådan en pink grød indeni. Total girly-girl kage.


Æblerne skrælles og skæres i små stykker og hældes i en gryde, sammen med sukker og vanilje, samt en smule vand så det dækker æblerne. Det koges sammen til æblerne er møre, tilsæt evt mere vand så det ikke brænder på.


Når æblerne er møre, moses de med en ske eller gaffel. Kog det så det en god gang æblegrød. Ikke vandet. Tilsæt saften fra citronen. Vaniljestangen fiskes op og det hele stilles til siden inden det skal bruges.Til karamelfromagen hældes sukkeret i en gryde og de brændes indtil det har en gylden karamelfarve. Tilsæt vandet. Det vil bruse op, så pas på.


Lad det stå og boble lidt for sig selv, indtil at karamellen er opløst i vandet igen. Lad det svale lidt, inden udbløde husblas dumbes i den lune karamel-sirup så den smelter med.

Æggeblommerne piskes i en skål med fyld styrke, imens siruppen i en tynd stråle hældes deri. Det må gerne piske til den er kølig.Det hældes så over den letpiskede fløde og vendes rundt.I en kagering lægges en lagkagebund og derop bredes ca halvdelen af æblekompotten ud. Ovenpå den hældes halvdelen af karamelfromagen på. Der lægges endnu en midter bund og det gentages med æblekompot og karamel-fromagen og slut af med en lagkagebund på toppen.

Den stilles på køl indetil den skal bruges.Jeg skulle oprindeligt have MALET på min kage med farver. Men da den svedte som en i helvede på siderne, plus med jeg havde glemt man bruger pensler til at male med (!?!?!), opgav jeg og kastede mig ud i det sprøjteglasur kunst.


Ikke fordi at fugt og sukker er de bedste venner, men det gik! Og ellers havde Gitte nok også tilgivet mig, og kunne de at jeg havde gjort forsøget. Indsats giver bonus i sidste ende - siger de kloge i hvret fald.
Det blev lettere improviseret efterhånden som det gik fremad.2 kommentarer:

  1. Hvad har du overtrækkelse kagen med inden du har pyntet den?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ganske almindelig overtræksmarcipan som der er en opskrift på i min basis opskrifter.

      Slet