mandag den 30. april 2012

{ Othello lagkage } - klassikeren af klassiker!

Alle kender Othello kagen. Alle har deres version af Othello kagen. De fleste - af hvad jeg høre - kender den med creme og makroner, men den originale er med flødecreme og linsedej. Når vi engang skal op til svendeprøve, blev vi lige gjort opmærksomme på at dette er hvad skue-mestrene forventer, når de smager på kagerne til svendeprøven. Så kan vi godt beholde vores smags-meninger og holdninger for os selv derhjemme!



Othello kagen er opkaldt efter Shakespares tragedie af samme navn fra 1603.


Othellokagen er faktisk en lidt tidskrævende kage at lave, hvis man ikke lige har tingene liggende i fryseren/køleskabet. Der en masse kogning, piskning og bagning før man kan gå i gang med den endelige Othello-kage. Besværet værd? Ja da. Kage er altid "besværet" værd. GOD kage vel og mærket.

Othellokage 

på 18 cm.

Kogecreme med vanilje, ½ portion fra basis opskrifter
125 g mælk
125 g fløde
15 g majsstivelse
40 g sukker
15 g æggeblomme
½ vaniljestang eller 1 tsk vaniljesukker

Lagkagebund med vanilje, ½ portion fra basis opskrifter.
110 g æg (2 store æg)
75 g sukker
55 g hvedemel
½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker

Linsedej ca 1/4 portion fra basis opskrifter
125 g mel
95 g smør
40 g florsukker
En smule vand eller æg

Marcipan ½ portion fra basis opskrifter
125 g marcipan
125 g flormelis
15 g glukose

Kakao glasur
200 g flormelis
2 spsk kakao
vand

Pynt: ½ l. piskefløde

Både lagekagbunden, kogecremen, linsedejen og marcipanen laves efter anvisnigerne i basis opskrifter.


Linsedejen efter køl rulles ud på ca 3 milimeter i tykkelsen og skær en ring, der er en smule mindre end den 18cm ring du bruger. Ca. 16 cm. Prikkes med en gaffel og bages i ovnen i ca. 15 minutter ved 210 grader, til den er let gylden over det hele.



Lagekagebunde trykkes ud i passende størrelser (som jeg gjorde), eller hvis de bagt i ringen, deles på midten. Lagekagebunden lægges nederest.



Flødecremen laves ved at røre koge-cremene op med et piskeris, og derefter vende den sammen med 150 g pisket piskefløde.
Lagkagebunden dækkes med med halvdelen af flødecremen.


Den allerede bagte lindejsbund lægges nu ned imellem. 


Og den sidste del af flødecremen kommes ovenpå. Et lag af flødeskum lægges ca. 1-2 cm inde for kanten hele vejen rundt, hvorefter den sidste lagkagebund lægges på toppen, så den buer en smule opad på midten. Så at sige velve en smule.


Glasuren blandes sammen, Flormelis og kakaoblandes først, hvorefter varmt vand tilsættes lidt af gangen til det har en passende konsistens at smøre. Glasuren smøres på topppen af kagen med en kniv eller palet.


Marcipan rulles ud i et bånd og skæres til så det passer. 1-2 højere end kagen og rulles derefter på kagen. Pyntes med flødeskum rundt i kanten. Orginalt forventes det med en knop-kant som denne på billedet, men de fleste kender Othellokagen med masser af pynt.




5 kommentarer:

  1. Det er en enkel og smuk kage :) en en othellolagkage kan virkelig være lækker hvis den laves med kærlighed. Jeg er bare sådan er skarn der gerne vil have lidt god marmelade i for at friske den lidt op :)

    SvarSlet
  2. ej den ser vel nok bare appetitlig ud - jeg får lyst til at prøve, da jeg aldrig har lavet sådan en fætter

    SvarSlet
  3. Du har vundet en præmie, så kom forbi bloggen og se :-)

    chokoladesansen.com

    SvarSlet
  4. Jeg overvejer at begive mig ud i at lave en othellolagkage til min fødselsdag - kan den laves dagen i forvejen?

    SvarSlet
  5. - og et ekstra spørgsmål: jeg troede at chokoladeglasuren skulle laves med rigtig chokolade? Jeg tænker om det måske giver lige det sidste, i forhold til alm. chokoladeglasur? - ren nysgerrighed ;)

    SvarSlet