mandag den 7. januar 2013

Savarin - En usædvanlig mormor kage

Det her er altså lidt en speciel kage! Så vidt vides, vil de fleste mormødre eller farmødre nok nikke genkendede til den, men til den kræsne generation som jeg høre til, var der delte meninger om hvorvidt kagen smagte af vådt franskbrød eller om det i det hele taget kunne betegnes som en kage? 
Jeg syntes... den var okay...? Altså... mere sprut og jeg havde været klar! Så med en gang frugtsalat og/eller is som den tradionelt serveres med, ville jeg ikke afvise at et stykke kunne spises igen.

Så kan du så spørge dig selv om du har lyst til at lave den, i så fald bare for at prøve...


Savarin

100 g mælk
25 g gær
25 g sukker
75 g æg
60 g æggeblommer
250 g mel
25 g smeltet smør

Sukkerlage
1 liter vand
1,3 g sukker
saft og skal af 2 citroner
evt spiritus

Abrikosmarmelade

En randform på 22 cm smørers med smør.
Alle ingredienserne med undtagelse af smørret, blandes sammen i en røremaskine med dejkrog. Når det hele er blandet, tilsættes smørret.


Ælt dejen godt igennem, før den fordeles i randformen. Den fordeles nemmest ved at at kommes op i en sprøjtepose smurt med en smule olie på indersiden og sprøjtes ud i randform. Hvis der dej ujævnt fordelt, kan der med fordel kommes lidt olie på fingrene og rattes til.

Lad den stå et lunt sted og hæve til den er ca 1 cm fra formens kant. Bages omkring 17 min ved 200C.Savarinen tages ud og vendes ud på en rist, lad den stå 5-10 med formen på, så burde den slippe selv. Lad den køle fuldstændig.


Koge sukkerlagen og lad den køle til 70C, tilsæt den sprut du fortrækker.Savarinen vendes på hovedet i et stort fad, og sirupen sigtes henover så den dækker hele kagen.Eventuelt kan der læges en tallerken eller andet henover for at holde savarinen nede i lagen. Lad den ligge i 10 minutter eller til den er gennevædet.Hæld sirupen fra og vend savarinen ud og lad den afdryppe på en rist.Abrikosmarmelade varmes op under omrøring og eventuelle abrikosstykker sigtes fra. Savarinen pensles med abrikosmarmeladen.
Server med frugtsalat og/eller is.Ingen kommentarer:

Send en kommentar