søndag den 10. juni 2012

Værd at vide om: Forskellen på is

Jeg ææææææælsker is, mælke is, gelato, sorbet... You name it! I'll eat it!

Der er en masse forskellige navne på denne fantastiske elskede dessert, men kender du forskellen på dem alle? Her er en hurtig list over den is kolde, lækre, mumse nydelse, så du kan imponere dine venner og veninder om alt den ubrugelige viden du har om is.

- Chai Latte -


Basis viden
Som de fleste alle ved, er det en frossen masse, som er fremstillet på en væske af fløde, mælk og/eller vand. Tilføjes ofte sammen med en masse smage og sukker.
Vidste du at helt op til 60 % af mængden af bøtte is kan være luft?! Dette er indført i piskning processen og giver is en lys og luftig konsistens. Og er den "hemmelig" ingrediens for at få en lækker cremet is. Kvalitets-is har omkring 25% luft, billig is op til 60%.

Parfait
Parfait betyder på fransk "perfekt". Basis isen er lavet udelukkende på 3 ingredienser; Fløde, sukker og æg. Isen behøves ikke at køre på ismaskine som så mange andre is, da den har let ved at fryse, uden den danner iskrystaller. Hvis man vælger at lave parfait på ismaskine skal man være opmærksom på den hele tiden, for hvis fløde overpiskes bliver det til smør, og det vil også ske hvis den køre for længe på ismaskinen.

- Chokolade med karamel -

Gelato
Gelato også kaldet Italiensk is er kendt som en blød og cremet is med rigtig god og kraftig smag. Gelato er en tung/kompakt is, da der stort set intet luft er pumpet ind i den. Derfor vejer en liter gelato også ca. 800-900 gram. Isen er oftest lavet med mælk, æggeblommer og sukker. Dette er med til at gøre isen noget mere kalorielet end parfait isen.

Sorbet
En frugt is, hvis frugt indhold min. skal være 25 procent (ofte over 50% frugt). Laves oftest på en sukkerlage, friske frugter og en marengsblanding af æggehvider og flormelis. Sorbet indeholder ingen mælk og derfor super til laktoseintolerante.

Sherbet 
En anden form for sorbet er sherbet, hvor vandet er erstattet med mælk, fløde eller yoghurt. Ligesom en sorbet dette er en frugt baseret produkt, men mælken er tilsat for cremethed. Men ifølge loven kan ikke indeholde mere end 2 % smørfedt.

Granita
Meget lig sorbet, men granita er ikke pisket og derved har den is-krystaller. Den rives og så den er som små is-stykker. Den bliver ofte brugt for at rense gangen imellem måltider. Det har et mere kornet udseende, og en sprød konsistens.

De overstående er de mest grundlæggende typer af is, herudover inddeles is også alt efter hvor mange procent mælkefedt der er i, men det vist en større videnskab.

- Bær-is på kondenseret mælk -

Der også is baseret blandt andet på på yoghurt, soya, ost og kondenseret mælk. Den sidstnævnte med kondenseret mælk er ufattelig nemt og ret så populær! Og smager tilmed henrivende. Klidmoster har lavet en del forskellige varianter netop med metode kun af få enkelte ingredienser.

Ligegyldig hvilken is du laver, så er det at have en ismaskine altså guld værd! En ismaskine bryde iskrystallerne i isen, da den konstant holder isen i bevægelse under omrøring og indfrysning, så den ikke bliver pindet. Man kan selvfølgelig være omhyggelig med at røre op i isen under frysning uden brug af ismaskine, men det bliver aldrig helt det samme.

Omkring ismaskiner

Fryse-element
Jeg selv har "den billige udgave", en model hvor det er et fryse-element du kommer i fryseren, tager op og i maskine og hælder din is-base i, som fryser den under omrøring. Fryse elementet virker kun til en omgang is, før den skal tilbage i fryseren og fryses endnu en gang, det kræver en smule planlægning og timing.

Kompressor
Den "dyre udgave" af en ismaskinen er med kompresser, der kan du fryse flere omgange is efter hinanden, den fylder lidt mere også, men er klart den man bare lige tager frem hvis man får lyst til is.

Hvis jeg lavede is ofte, og ikke bare et par gange om året som jeg gør, ville jeg vælge en is-maskine med kompresser, da den også samtidig får endnu mindre is-krystaller end en maskine med fryse-element kan fremstille.

Tør-is
En sidste måde at fryse sin is på, og som absolut er hurtig! Voldsom lækker og laver den mest silkebløde is, er med tør-is. Hvis du har en røremaskine, og har lavet din is-masse færdig, kommer du den op i maskinen med piskeris på, hvorefter du pisker ved høj hastighed. Tilføj et par ske-fulde tør-is af gangen og i løbet af minutter er der is.


1 kommentar:

  1. Hej LittleSunshine
    Dejligt med is!! Jeg har selv en ismaskine også af den billige udgave med fryseelement. Jeg har selv i dag lavet hjemmelavet is. Mums! 9% (kaffefløde) Vanilie/jorbæris. Det gode ved at lave isen selv er den friskhed, man ikke kan få ved købte is. Efter en uge vil frisk is, ændre struktur og miste noget af "den friske smag" Det er også derfor at isproducenter tilsætter stabilisatorer for at isen's holdbarhed forlænges.
    Jeg bruger også stiftpisket past. æggehvider i min is, da isen får en blød konsistens i munden.
    Bruger du også æg i din is?

    SvarSlet