lørdag den 30. juni 2012

Jordbærkage - Danskernes favorit...

Efter en mega laaaang tid hvor Jeg. Bare. Ikke. Gider. Lave. Kage. Eller. Se. På. Kage, er jeg på den igen.

Uden jeg vil begive mig ud store forklaringer om mine selvkvalte selvmedlidens problemer, som jeg tænker ingen andre gider høre alligevel, kan jeg kort sige: Jeg er så småt tilbage...

Før første gang i 2 uger, har jeg overhovedet tænkt på kage, og så noget så gammeldags, klassisk og smukt som jordbærkage!Jordbærkage

tærteform 22 cm

Mazarinmasse 1 portion fra basis opskrifter
250 g marcipan
125 g sukker
125 g blødt smør
125 g æg (2stk)
1 spsk mel

Kogecreme med vanilje, 1 portion fra basis opskrifter
250 g mælk
250 g fløde'
30 g majsstivelse
80 g sukker
30 g æggeblomme
1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljesukker

50 g mørk chokolade
Nok jordbær - jeg brugte 1 ½ bakke danske
Ribs gele til glans
Mazarinmassen laves helt klassisk. Marcipanen og sukkeret æltes sammen til det helt ensartet.


Smøres æltes så heri lidt af gangen, til det er arbejdet ud i marcipanen. Æg tilsættes et af gangen og sluttes af med at melet blandes i.


Kom det i en tærte-form med løs bund. Jeg har smurt en smule smør i bunden og melet den en smule, så den slipper lettere eller en cirkel bagepair kan gøre det, og derefter fyldt mazarinen deri.
Bag den ved 200*C til den er gylden på toppen.
(Man kan med FORDEL lægge et lag med linsedej i bunden, hvilket man NORMALT gør. Jeg bare for doven)

Imens kagen bager, laver jeg cremen.
Et par skefulde mælk, æg og majsstivelse røres til en vælling uden klumper.  
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud sammen med en smule af sukkeret, og kom kornene og stangen sammen med det resterede mælk, fløde og sukker i en kasserolle og kog det sammen. 

Når mælken koger, hældes en smule af den varme mælk i æggemassen, sådan ca 1 dl før det hele kommes op i gryden og røre godt rundt.  
Cremen gives et kort opkog så den bliver tyk og vaniljestangen fiskes op, inden cremen kommes i en skål eller fad. Dækkes til med husholdningsfilm - husholdningsfilmen skal ligge helt nede på cremen, så du undgår en skorpe på cremen (det smelter ikke, amager og halshug!) - sættes til afkøling i køleskabet indtil den er helt kold.

Ca. 50 g mørk chokolade hakkes og smeltes, du behøver ikke tempere denne smule.


Smør den smeltede chokolade på den stadig lidt lune mazarinbund, bare med bagsiden af en ske, og lad det hele stå og køle af.


Når både mazarinen og cremen er afkølet, fordeles cremen henover mazarinen, og jordbærrene renses og skære i halve, og fordeles på kagen.


Hvis der skal det glaserede look på kagen, kan ribs-gele med fordel varmes til det smeltet og pensles på kagen. Tilsæt en smule vand så det bliver lidt mere tyndt-flydende.


9 kommentarer:

 1. Super skøn kage, indbegrebet af sommer form mig! Elsker din overdådige jordbær top/ låg! Tusind tak for opskriften, jordbærtrangen er det første som skal laves, når jeg er gået selvpluk amok! Ha en god weekend

  SvarSlet
 2. Dejligt at du har fået lysten til kage tilbage igen. Og jordbærtærte smager fantastisk. Jeg har allerede lavet 3 denne sommer

  SvarSlet
 3. Hvad gør du med fløden som skal i cremen ? Kan ikke se ud fra din opskrift hvornår den skal i ? Og er det piskefløde ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er sammen med mælken den koger op. Piskefløde eller madlavningsfløde, det lidt ligemeget. Jeg bruger fløde fordi det giver en lækre smag, men der kan også bruges kun mælk.

   Slet
 4. Hej
  Jeg er i gang med denne lækre kage. Bunden skal vel have i ovnen til der ikke sidder kagedej på min kødnål ikke? Det har den ihvertfald fået og nu er den meget meget mørk. Hvordan kan jeg mon undgå det?

  SvarSlet
 5. Hej Louise, jeg prøver i dag denen tærte, jeg lavede creamen fuldstændig modsætning af hvad der skrives, tybisk mig troede man sku Koge fløden også den vælling i dooh, også blande alt andet i lidt efter lidt, håber virkelig den bliver OK alligevel, Men øvelse gør vel mester:) alt andet er lavet rigtigt:)

  SvarSlet
 6. jeg har problemer med at bunden ikke vil blive nok før den er sort, hvad kan det skyldes? jeg har brugt bagemargarine og lidt becel da jeg ikke havde nok, kan det være derfor?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan umiddelbart være to af de mest almindelige årsager.
   Den første kan være at din ovn varmere mere end min, så prøv at skrue den ned i temperatur, på 180 fx og se om det giver et bedre resultat. Eller...
   En anden mulighed er du bager den FOR LÆNGE fordi en mazarin kage umiddelbart godt kan virke ubagt, selvom den er bagt. Den består jo mest af fedtede indgredienser, og derfor kan virke klæg selvom den er bagt. Med sådan en tærte skal man ikke "gå efter kødnålen"-teorien, men efter kagens farve.

   Slet
 7. Er det en jordbærkage med mazarinbund.

  SvarSlet