søndag den 28. juli 2013

Tiramisu - En italiensk klassiker

Sprut er godt, mere sprut er bedre. Specielt godt i kage!

Vi holde Italiensk middag i går aftes, hvor der var gået all-in med alverdens specielvarer og pynt...! Trøffel-pasta, honning melon-skinke, tapanader, oliven, tomat-mozzorella salat, vin, løvsikke-pesto. Det var Italien for en aften! Flere gange i løbet af den aften hentede jeg mad og alligevel tror jeg ikke det helt lykkedes mig at spise mig igennem alle retterne. Mine smagsløj var grådig efter mere, men min mave var fyldt og sagde stop. Og den har trods alt det sidste ord.

Tiramisu'en er ret så oplagt til Italiensk tema. Jeg var lidt i tvivl, om jeg skulle prøve at lave TO varianter, nemlig den jeg havde lavet sammen med min mor Limoncello tiramisu med hindbær og appelsin, samt den klassiske med kaffe og ameretto. Det gav lige sig selv da jeg var ude at købe ind, friske hindbær ikke var til at opdrive og jeg måtte opgive. Det blev en af de helt store traditionelle klassiker i stedet.


Tiramisu

- 12-15 personer, et stort fad

12 æggeblommer
200 g sukker
6 æggehvider
1 kg mascarponeost (4 bøtter)
2,5 dl piskefløde
1 stang vanilje
1,5 dl ameretto (mandel-likør)
5 dl stærk espresso kaffe
2 pakker lady fingers
Kakao pulverAlle æggeblommer og ca 150g sukker piskes lyst og luftig en stor skål! Pisk længe og godt.I en anden piskes æggehviderne op med den resterende 50g sukker, til det bliver en let marengs.I en helt 3 skål, piskes fløden på til en let skum og mascarponen piskes deri sammen med korn fra vaniljestangen, eller som jeg brugte for første gang, min vanilje-twister.Den er ret handy at have på lager må jeg sige, men jeg stadig nok så gammeldags, at jeg vil heller have et kæmpe lager vaniljestænger liggende. De dufter også skønt!Når mascarpone-osten er blandet godt sammen med piskefløden, venden den samme med æggesnapsen. Evt lige en hurtig tur med håndpiskeren, hvis oste-klumperne er svære at få ud.Sidste step i at lave mascarpone-cremen er at vende den piskede marengs deri, så den bevare alt luften. Luften er vigtig! Og nu skal kagen ellers bare samles.

I bunden af fadet skal et lag mascarpone-creme, ikke ret meget, men nok til det lige dækker og bunden ikke kan ses igennem.I et fad hvor du skal dybbe dine Lady-Fingers hældes 5 dl stærk kold kaffe op, og deri 1,5 dl ameretto. Hvis du ikke har ameretto, kan en erstatning laves med Kaluha eller en anden kaffe likør. Evt en mørk rom med en smule mandel-essen i.Hver enkelt finger skal lige ned at dybbes halvt ned i kaffen, meget hurtigt! Den skal ikke gennevædes. Dyb og op på kagen, jeg når ikke engang at give slip på den i væsken. Der er rigeligt smag i den til slut.Et enkelt lag ladyfingers (ca en hel pakke) lægges den ene vej i fadet som skal dække det hele.


Knæk nogle fingre i stykker så de kan dække hele bunden, før den dækkes godt til med mascarponen.Gentag det hele med et lag ladyfingres mere, dog den modsatte vej i fadet. Hæld evt rester af kaffen ovenpå de fingre der bliver lagt på.Dæk det til med det sidste mascarponeost og stil den i køleskabet til næste dag.
Inden servering drysses et lag kakao henover.Ikke just den smukkeste dessert at servere, men helt klart en velsmagende.


1 kommentar: