tirsdag den 9. april 2013

Svane i karamel

Kender du det at lave blikfang? Jeg må indrømme at jeg kendte intet til det før jeg kom i lære som konditor, hvor en helt ny verden åbnede sig for mig med chokolade og karamel. 

Den her svane er faktisk ret så simpelt at lave, da den primært er lavet af støbt karamel, og limet sammen med isomalt.


Jeg har lært det med sukker, men mange proffer bruger isomalt når de støber blikfang. Det nemmere, udkrystaystalisere og brænder ikke på ligesom almindelig sukker gør, til gengæld er det bare meget dyre i brug!

Støbt karamel

1000 g sukker
400 g vand
200 g glykose
farve

I en helt ren gryde blandes sukker, vand og glykose og kog det op til 157*C. Hvis der skal farve i, skal det tilsættes når temperaturen når mellem 120*C og 140*C.

For at støbe karamel, er her bleve brugt vinyl med en tykkelse på 3mm. Et mønster er tegnet og skåret ud med en hobby-kniv. Vinylstykket med den udskåret svane er lagt på et tilsvarende stort stykke vinyl, og karamellen jeg har farvet med hvid farve, bliver hældt ovenpå.Lad det køle. FULDSTÆNDIG! Ikke noget med at pille i det imens det varmt. 
Vinylen trækkes af. Eventuelle kanter som er kommet udenfor, skæres af med en varm kniv. Imellem kroppen og hver vinge er lagt 3 knapper og limet med isomalten.


Bunden og er lavet af henholdsvis attrapmasse, pastilace eller tregant som mange kalder det. I grunden er der bare sukker som har ligget og tørret. Jeg har skrevet om det tidligere og det enormt let at arbejde med. Find opskriften HER. Ringen er blevet sprøjte en tur med airbruch med blå farve, inden den er fyldt med blå støbe karamel. Svanen er samlet ovenpå med en smule karamel.

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jeg er faktisk svar gyldig, fordi jeg køber det på min skole, men hvor ude i "verden" har jeg ikke undersøgt. Så snart jeg ved det, skal jeg nok skrive de´t...

   Slet
 2. Har du fundet ud af hvor det kan købes ? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre ikke :/
   Jeg har kun sådan googlede meget ihærdigt, men ikke været ude og undersøge nærmere...

   Slet
 3. Det kan købes i Silvan,bauhaus og lignende.
  Men det er ikke fødevare godkendt

  SvarSlet