søndag den 31. juli 2011

Banoffee Pie - Banan-tærte med karamel

Igen en no-bakeing dessert! Efter som jeg ingen ovn har, hvilket kan være utroligt frustrende for en konditor! Uf...

Banoffee Pie er en sammentrækning af Banana og Toffee - hvilket egentligt er meget logisk efter som det meste består af banan og karamel. Stavemåden diskuteres lidt Banaoffee, Banoffi eller Banoffee... DET ER BANAN TÆRTE MED KARMEL! 
Hvis nogen skulle være i tvivl, så der vælger i selv hvordan i staver det :)Min version af Banoffee
Det hele kom sig af jeg havde et par overmodne bananer, og en dåse kondenseret mælk stående plus en smule fløde jeg havde til overs fra jeg lavede Eton Mess, som jeg ikke lige vidste hvad jeg skulle bruge til, så jeg googlede lige engang og ja, så kom der forslaget frem. Det eneste jeg manglede var en kiksebase, så jeg lettede måsen og bevægede mig over i fakta og købte chokolade-småkager.


Banoffee Pie

1 tærteform 24 cm

150 g chokolade-småkager
1 spsk smør
1 dåse kondenseret mælk (Nestlés)
2 modne baner
2,5 dl piskefløde
evt en smule vaniljesukker
Kakao til pynt

Start ud med at pille etiketten af konservesdåsen og sæt den i en gryde med kogende vand, som dækker dåsen helt - vigtigt at det dækker helt! Skru blusset helt ned, og smid et låg på og lad det simre i 3 timer.

Meget enkle ingredienser

Chokoladesmåkagerne kommes i blenderen og *WROM WROM* køres til smuler. Herefter tilsættes smør og det køres igen til det begynder at samle sig i en klumpet masse. Fordeles jævnt i en 20 cm springform og sættes på køl.Når mælken er kogt færdig afkøles den let, inden den fordeles ud på kiksebunden, og stilles nu på køl igen til den har sat sig, ca 20 minutter


Skær banerne i skiver og fordel dem ovenpå karamellen. 


Pisk fløden til skum og fordel den på bananerne og drys til sidst med en god kakao. WHAT NOT TO LIKE?
Oprindelsen til den kage, hævdes at komme fra Ian Dowding og Nigel MacKenzie fra The Hungrey Monk restaurant i Jevington, East Sussex. De udviklede desserten i 1972, som var inspiration fra desserten "Blums Coffee Toffee Pie", som er karamel, toppet med kaffe-flødeskum. 


"Blums Coffee Toffee Pie" - det må
jeg prøve en anden gang


Fra en artiklen "Jeg opfandt Banoffi Pie" af Ian Dowding juli 2007, fortæller Ian at det var hans søster som fortalte ham om at koge en dåse uåbnet kondenseret mælk, og derved få en blød karamel. Derfra sammen med vennen Nigel MacKenzi, gik de på jagt efter at finde en ny "Caramel Pie". De forsøgte sig med alt fra æbler til mandariner, men de vidste at de havde fundet DÈT da de prøvede det med bananer. Desserten blev hurtig populær på andre resuturanter, og er blevet set rundt omkring på menuer blandt andet i Australien og Amerika. 


Den orginale opskrift på Banoffi kan findes på Ians hjemmeside, samt anden info.


I 1994 begyndte en række supermarkeder at sælge tærten som "American Pie", og dette medførste at Nigel MacKenzie udlovede en dusør på £10.000 for den som kunne bevise, at der var nogen som havde lavet tærten før 1972, hvor han lavede en første gang.


Igen har kunne modbevise ham, og MacKenzie har rejste et blåmalet skilt ude foran "The Hungrey Monk", som bekræfter at det er "fødestedet" for en af verdens mest fortrukkende desserter.
Den originale opskrift er publiceret i "The Deeper Secrets of the Hungry Monk" i 1974 (nu udsolgt), men senere gentrykt i Hungry Monks senere kogebog "In Heaven with Hungrey Monk" 1997.

2 kommentarer:

 1. Øjjjj den lyder godt nok god !!!!

  Den skal da helt klart prøves !!

  Skal selv koge dåsemælk i morgen... Men det er til topping...

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. Hvor mange er der til? og hvor stor en springform brugte du? :) overvejer at bruge engangs-tærteform, eftersom det skal laves til en ven..

  SvarSlet