mandag den 24. august 2015

Æble-karamel veganer lagkage

Jeg har ALDRIG kendt nogen som er veganer. - men så mødte jeg Sarah. 
Sarah den helse-, dyre- velfærd og karma elskende person. Hun har et overlegen, selvstændigt udtryk. Jeg tænker hun minder sådan lidt om en diva kat, som går rundt med små lette poter, med et "Jeg går mine egne vegne"- udtryk. På den fine måde... Sarah er den menneske udgave af en sort pander. 

Jeg beundre, og så på den anden side slet ikke, syntes det veganer halløj er fantastisk. Fedt at kunne modstå "normen", og have holdninger til mad, velfærd og sundhed. Men det sætter også en masse begrænsninger. Hvilket ville være en udfordring efter som jeg er en kage-smør-fløde-elskende person som mig.

Jeg kender et par vegetare - bevares det jo ikke svært at lave kage til, men veganer er altså et meget længere et skridt. Der spises intet animalsk. Intet smør, ingen æg, ingen mælk og slet ikke FLØDE! Alt skal plante baseret. 
Selvom kagen er til en veganer, er den altså ikke stoppet med alt for meget "spelt mel". 

Det ikke en SYND at spise kage! Det kun en SYND at spise dårlig kage.


Æble - Karamel Veganer Lagkage

12 personer - 22 cm

Lagkagebunde:
250 g sukker
250 g hvedemel
250 g rismælk
20 g bagepulver

Karamel-creme mousse
200 g sukker
75 g vand
300 g rismælk
45 g majsstivelse
230 g soja-piske (1brik)

Æble kompot
1,5 kg æbler
2 vaniljestangen
0,5 citron

Pynt:
Soja-piskefløde
Kakao

Lagkagebunde er nemme nok. Bland det hele sammen. Pisk det med et piskeris, så der ingen klumper er.I en form på 22cm, belagt med bagepapir, hældes 1/3 af dejen i. Det vil sige 250 g. Det ser ud som om det meget lidt, men det hæver en del.


Bag dem af et par omgange, ved 200 grader i ca 12-15minutter, til de lige er begyndt at tage farve.
Drysses med sukker og køles af inden de skal bruges.


1 kg æbler skrælles, skæres i stykker og koges i en gryde med en lille smule vand i bunden. Jeg bruger ikke sukker. Det ikke nødvendigt lige her, da det var søde æbler, men gerne en masse vanilje. Lidt citron smager jeg til med.


Koger det under låg en time eller sådan ca, ved svag varme, til æblerne er møre. Maser dem ud med en gaffel. Lad det køle af i køleskabet.
Vanilje-stængerne tages op. De resterende æbler hakkes jeg fint og blandes i mosen (næste gang vil jeg nok gøre det groft).


Så laves karamelcremen. Det ret meget ligesom en almindelig kage-creme, dog uden æg.


Sukker kommes i en stor gryde, og den tænde for medium varme, til at det hele begynder at karamelisere. Det skal være godt mørkt i farven. Det skal blive brunt men ikke brændt. Det en hård fin balance, som man skal lære. 

Når den er mørk, hældes vand deri. Pas på det "sprutter" og bobler op. 
Lad vandet og karamel koge sammen, til alt karamellen er opløst i vandet. Tilsæt 150 g rismælk og kog det sammen.

I en lille skål røres 150 g rismælk op med majsstivelse, det hældes i gryden med karamel. Der røres konstant  med piskeris indtil det er tyknet. Det hældes i en ren skål og dækkes med film. Silles i køleskabet til det helt koldt.
En pakke soja-piske-fløde piskes til skum, og den kolde karamel-creme piskes lige igennem, inden den vendes sammenmed soja-fløden, så det bliver en lækker lysebrun farve..Samling: En lagkagebund lægges på et lagkagefad, og rigeligt æblemos kommes derpå, til du syntes det nok. Evt nogle æbleskiver, hvis du har nogle. Resten af mosen gemmes og ædes med masser af kold flødeskum af ikke-veganere.
Halvdelen af karamel-moussen fordeles henover. Det gentages så en gang mere; bund, æble og karamel. Slut med en bund på toppen.


Jeg pyntede af med et tyndt lag karamel-mousse på toppen og siden smurt op med soja-piske-fløde og et drys kakao.
1 kommentar:

  1. Kan bundene fryses eller kan de holde 4 dage pakket i en plastik inden brug?

    SvarSlet