lørdag den 20. december 2014

Småkage nisser

Der var liiiige en rest marcipan i køleren, som bare lå. Og som alle ved, så marcipan bare nice! Ikke kun til jul, men altid. Faktum er, at der spises alt for lidt marcipan resten af året.
Jeg fik for laaaaang tid siden (*host host* påske *host*), tilsendt nogle ting fra Odense Marcipan - som sikker mange, mange andre bloggere også gør. Marcipan, nougat og noget chokolade.


Marcipanen fik jeg brugt hurtigt til en masse ting, som jeg aldrig fik taget billeder (mest fordi jeg bare kom til at æde den stykke for stykke, men tys tys med det). Nougaten blev blandet med knasende hasselnøddekrokant og blev fyld i mine fyldte chokolader her til jul. Og den mørke chokolade-blok og chokolade-chunks står desværre i skabet endnu. Hvis jeg når det, laver jeg en fugde på den mørke chokolade-blok. Det i hvert fald tanken. Chunks må være nogen cookies eller noget. Don't know yet...

Og om det et sponceret indlæg? Øhhhh.... Jeg FIK tingene ja, men de bad mig ikke skrive hvor jeg havde tingene fra. Jeg er BEGEJSTRET for at Odense Maripan nu har udvidet deres web-shop, så der rent faktisk er marcipan i farver derinde. Jeg har LÆNGE ledt efter den marcipan der hedder ODENSE Overtræksmarcipan ekstra hvid, når jeg laver bryllupskager, da almindelig marcipan begynder at skille, så snart man tilsætter hvid farve. - og nej, de har ikke bedt mig skrive om det, det kommer helt fra mig, ingen andre.  Jeg glad for deres marcipan, men jeg ikke sikker på jeg gider at købe deres fondant. Jeg holder mig til den jeg har fra Q's - Molly PastaAnyways, der altså småkager her med marcipan, vanilje og SMØR! Nom- nom. Jeg vil helst sige at man skal bruge ægte og temperer chokolade til sko og huer - hvilket jeg selv gør - meeeeen... Hvis ikke man føler for at stå at temperer, kan det altså sagtens være OK at tage en gang mørk og hvid "overtræksknapper" og indfarve med rød pulverfarve.


Marcipan småkager

30-50 stk alt efter størrelse - 170 grader - 10 minutter

Småkager
100 g marcipan
150 g sukker
250 g hvedemel
100 g blødt smør
1 stang vanilje
1 æggeblomme
1-5 spsk mælk

Yderligere:
Mandler, hasselnødder eller andre nødder
Hvid og mørk chokolade
Rød PULVER farve
Marcipan, sukker og kornene fra vaniljestangen røres sammen, til sukkeret og marcipanen er fint smuldret sammen. 


Tilsæt mel, smør og æggeblommen og røre det sammen kort. Det skal kun ligesamle sig, så det kan trykkes sammen til en fast dej. Hvis den stadig er lidt løs og ikke kan samles, kan der tilsættes mælk. Men det kan dreje som en spsk, så vær forsigtig med doseringen.
Når dejen kan samles til en klump, rulles den ind i film og lægges på køl et par timer.


Når dejen er afkølet, tages den ud og rulle imellem to stykker bagepapir, det i hver fald hvad jeg finder nemmest, og små kagemænd stikkes ud. Jeg købte min i Tiger.


De lægges på en bageplade med bagepapir, og en nød lægges i midten. De små arme foldes henover og bages ved almindelig varme ved 170 grader i ca 10 minutter, lige til de er gyldne i kanterne. Når de afkølet, dybes fødderne og armen i mørk eller hvid chokolade.
En smule hvid chokolade indfarves med rød pulverfarve. Ikke flydende farve, da det vil klumpe chokoladen. Dyb hovedet og læg dem på bagepair til at tørre. Færdige små  nisse-mænd til jul.

2 kommentarer: