søndag den 3. marts 2013

{ Jordbær lagkage } med hasselnødder og fløde

Er der noget bedre end en jordbær lagkage med friske jordbær? Jeg veeeeed det ikke lige er sæson for jordbær, de koster spidsen af en jetjæger til sådan en kage. To kager hvis du er heldig. 

Jordbær - og alt muligt andet frugt/grønt  - bør købes når det sæson, ikke kun  for miljøet skyld. At de plukkes halvt modne, pakkes, og så ud på en køretur hertil fra lang-bort-i-stan, det kan altså ikke være helt godt. Når jeg handler ind, handler jeg først og fremmest dansk.

Nå men... Jordbær i sæson, har også bedre smag, frem for dem der bliver hentet, som godt kan se ud som jordbær, men er blege og hårde som roer. Så når det ude for sæsonen med bær, bruger jeg dem fra frost. De er plukket og frosset imens bærrene var bedst, og på den måde kan man altid få den bedste smag til sine kager.

Og med det så sagt, og jeg prøvede at pudse min glorie, var jeg i gang med "undtagelsen der bekræfter reglen". Jeg var i Bilka og så en flot bakke med jordbær. Jeg fik helt flach back til solen og sommeren sidste år, og en æske sneg sig med hjem.Jordbærlagkage

Springform 22 cm - 12 personer

1x vanilje lagkagebunde på bageplade Basis Opskrifter
220 g æg
150 g sukker
140 g hvedemel
4 g bagepulver
½ dl mælk
1 tsk vaniljesukker

1 x kogecreme med vanilje Basis Opskrifter
250 g mælk
250 g fløde
30 g majsstivelse
75 g sukker
30 g æggeblomme
1 vaniljestang

½ x makroner Basis Opskrifter
100g marcipan
200 g sukker
6-8 g hvedemel
50-60 g æggehvide

2,5 dl piskefløde
Hasselnødde flager
250-400 g jordbær

Sirup
1 cl portvin
2 cl vand
1 tsk sukker

Gelé
1 blad husblas
1 dl vand
1 spsk sukker

Alt det som er fra Basis Opskrifter laves bare som anvist der. Sirupen blandes sammen i en kop. Cremen skal være kold og lagkagebunde skæres ud i to cirkler. Den resterende lagkagebund laves strimler af, og den lægges rund i kanten på kageringen. Bunden får 1/3 af sirupen.

Vaniljecremen røres op og fordeles ud på den bunden. Makronerne lægges henover cremen, og 1/3 af sirupen hældes henover dem, den sidste lagkagebund lægges på toppen. Tøm den sidste sirup på den og stil den på køl et par timer.


Gelé til toppen kan der sagtens bruges sigtet jordbær eller abrikos marmelade som pensles henover. Hvis der skal laves selv, lægges husblas i blød i koldt vand. Når husblas er udbløde, kommes det op i en godt varmt, men ikke kogende vand, der er urørt med sukkeret, og lad det stå ved i køligt rum, men ikke i køleskabet, da det ikke skal stivne helt, men bare blive lidt tykker i konsistensen.

Jordbær skæres toppen af og skæres i halve. Piskefløden piskes til skum. Jordbærrene lægges ovenpå lagkagen og geléen pensels henover når den er halvtyk i konsistensen.

Fløde smøres rundt på kanten af kagen og der presses med hasselnødder rundt på skummen. Til sidst med en stor stjernetyl, sprøjtes der med flødeskum rundt i kanten, inden den skal serveres.

3 kommentarer:

 1. Ser hammerende godt ud ! Jeg så jordbær i Føtex og var liiiige ved at købe ind til en jordbær kage.. Men tænkte at de jo nok ikke ville smage af en dyt, så lod dem være,..

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. øj hvor en flot, klassisk lagkage. Den kunne jeg godt være fristet til at servere til min fødselsdag om ikke så længe!

  SvarSlet
 3. Hej. Tak for kommentar på min blog www.kissersgalleri.blogspot.dk
  Held og lykke med din egen prøve når den tid kommer :-)
  Mvh Kirsten

  SvarSlet