tirsdag den 28. december 2010

Kransekage - Kaos eller korrekt?

Har du nogensinde oplevet at din kransekage så sådan ud når den kom ud af ovnen?


Så har du sikker ikke lavet den helt rigtigt!

Jeg vil så vidt muligt give dig en lille guide i marcipan og kransekage, som den bør være.

Min grundforløbs eksamen havde jeg nemlig om MANDLER og fik 12 som slut, egentlig meget godt hvis jeg selv skal sige det :)

Først af alt vil jeg gætte på at overstående billede er lavet med "Ren rå marcipan" med 60% mandler ( det er en veninde som har forsøgt sig til nytår - jeg håber ikke hun bliver ked af jeg bruger hendes dårlige eksempel )
Der er MANGE forskellige slags marcipan, det skal man først vide inden man kaster sig over kransekage, herunder ses billede af bagt marcipan, og hvordan se bliver forskellige når de kommer ud af ovnen.


Den øverste fra venstre kaldes Kranse XX, som også kan købes i specialbutikker som Specialkøbmanden, som er lavet til at lave den bedste kransekage, den har den rigtige smag og alt det man forbinder med kransekage.

Hvis man får fat i Kranse XX eller Bagemarcipan kan opskriften findes på min Basis opskrifter
Hvis man insistere på at lave den med "Ren rå" lyder min opskrift på følgende til en 7 rings kransekagetop.
 • 350 g ren rå marcipan
 • 70 g sukker
 • 10 g æggehvide
 • evt. 1/4 bitter mandel MEGET finmalet - hvis man kan finde det, det nemlig den som giver "marcipan-smagen".

1. Sukker og æggehvide kommes i en skål og røres sammen, start med 2/3 af æggehviden - i starten vil det se tørt ud, men bliver så til nærmes en tyk grød, det skal det være!
2. Når sukkeret er rørt helt ud, kommes marcipanen i og det hele æltes godt sammen rigtig godt sammen. Det lægges på køl i minimum 1 time, helst gerne natten over, hvor den så er klar til brug.
3. Æltes lige igennem igen, specielt hvis der er bitter mandler i.

Fremgangsmåde hvordan du samler en top findes HER
Når du bager toppen, skal den bages på dobbeltplade, derved undgår du at den bliver mørk i bunden.Dette er billedet af min første kransekage, som jeg lavede da jeg havde gået i skole 10 uger, med tiden bliver det bedre og man lære en del!
Egentlig er det kun fantasien der sætter grænser om hvordan kransekage skal se ud. Til min grundforløbsprøve 10 uger senere lavede jeg nemlig denne kransekage som et lille eksperiment, Nessie som jeg kalder den.Det blå er hvid chokolade farvet blåt, og rygfinnerne er mørk chokolade.
Næste del i at lave den perfekte kransekage er SPRØJTEGLASUR, også kendt som RI eller Royal Icing. Opskrift er nem, meget flormelis og en smule æggehvide - se evt min MMF, SP, RKT... under RI hvor der står hvordan man gør.
Når glasuren er lavet skal der foldes et kræmmerhus - eller kornet som det hedder på fagsprog,Det gælder om ikke at fylde for meget i kornettet fra start, fordi når du så klemmer, vil det løbe ud i toppen, men så er det ellers bare at gå i gang med et mønster.
Øvelse gør mester, og øvelse det får jeg nu!
I øjeblikket er det nemlig snart nytåret der kommer op, og jeg står dagligt 10 timer og laver kransekage toppe sammen med alle mine kollegaer, vi skal have lavet 1600 stk toppe á 6 ringe til en start, hvor mange større størrelser der skal laves ved jeg ikke endnu.


Alt bliver håndlavet!
Så kom gerne ind og kig hos Reinh van Hauen, på Gammel Kongevej 177, hvor vi sælger dem, og hvor det er der at det hele laves. Det ligger tær på Frederiksberg Centeret og metroen.
Kunne du bruge noget af det? Eller mangler du noget? Skriv gerne en kommentar, så svare jeg gerne....

4 kommentarer:

 1. Ser rigtig flot ud. Er da helt vild med dit kransekage-uhyre :-) Har du en god opskrift på kransekage-konfekt / stykker? Jeg har haft en vidunderlig opskrift, der gav de lækreste kransekagestykker - seje uden på og bløde indeni. Men jeg kan ikke finde opskriften :-(

  SvarSlet
 2. Hvor er du da bare dygtig!
  Fandt din blog, da du jo er blevet fast læser hos mig, og du har helt sikkert fået dig en fan... Suger til mig af alle dine gode råd. :D

  SvarSlet
 3. Bianca @ mange tak, det altid dejligt med en fast læser :)

  Camilla @ kransekage konfekt er ligesom opskriften på almindelig kransekage, dog tilsat lidt ekstra æggehvide så den er til at sprøjte ud. størrelsen og bagtid/temperatur er afgørende på den helt rigtige konfekt, og det er som regel en smagssag :)

  SvarSlet
 4. Der er ikke noget bedre end en håndværker som kan sit kram, hvor må de være glade hos van Hauen, som var mit favoritbager, da jeg boede på Peter Bangs vej i "gamle dage".
  Den der med dobbelte plader, den kan også bruges hvis ens ovn giver lidt for meget varme i bunden, den tager jeg til mig, det andet kikker jeg bare beundrende på...
  Hilsen Lone.g

  SvarSlet