onsdag den 15. januar 2014

Amerikanske boller med fyld

Det gik lige op for mig at det er 1½ måned siden at jeg overhovedet har lavet noget som helt kage! Det er jo et tragisk tilfælde! Min mave delle er blevet mindre, og det har endda været jul?! Jeg måtte straks udbedre skaden...

Nu er gærdeje IKKE noget jeg gør mig synderlig meget i. Faktisk slet ikke... 
Jeg holder mig bare til KAGE og spiser de boller og brød som bliver serveret til fødselsdage, når folk mener at jeg er anstændig nok til at blive inviteret med.

Min mor derimod er god til brød og gær. Så nu jeg har plantet min skønne po-po hjemme hos dem et par dage, kan jeg da lære lidt. Min mor er vild med madprogrammer (og antik-vurder-alt-dit-gammel-ragelse programmer), men mest madprogrammer med hende den svenske flika Leila Lindholm. Hun laver sådan noget lidt-mere-ned-på-jorden bagværk, da vi ikke alle sammen kan være den nye Blomsterberg. Uden for meget snak, besluttede at lave en variation af hendes Amerikanske boller med fyld.


Amerikanske boller med fyld

20 stk - 1 plade

Bolledej
1 spsk. kardekommefrø
3 dl mælk
1 brev tørgær (50 g gær)
1½ dl sukker
½ tsk salt
150 blødt smør
1 stort æg
650-725 g hvedemel

Fyld
100 g valnødder
250 g blødt smør
1½ dl farin
1 spsk stødt kanel
1½ dl rosiner

Æg eller mælk til pensling
Sukker
Hakkede valnødder

Glasur
100 g philedelphia ost
1 dl flormelis
1½ spsk lys sirup
Skal fra 1 lime og saften fra ½


Stød kardemommefrøene fint i en morter og bland dem sammen med mælken i en kasserolle eller mikrovnen. Varm det op til det er håndlunt.Jeg brugte tørgær da vi ikke lige lå inde med frisk gær. Jeg hældte det ned i mælken med kardemommen og rørte det ud.

Jeg lærte, dengang for læææææænge siden, da jeg gik på grundforløb til konditor, at når man laver en dej, hedder det: det våde, det tørre og det fedtede. Og den regel holder jeg mig så til.

Jeg kører alt mit på min mors køkkenmaskine, og dumpede derfor mælken ned i skålen til røremaskinen. Når gæren er opløst i mælken, hældes ca halvdelen af melet deri sammen med sukker, salt og æg, og det røres lige let rundt.Tilsæt så derefter det bløde smør til dejen og den sidste resterende del mel og ælt det til det er en smidig dej - min kørte omkring 10 minutter.


Hold gerne lidt igen med melet, da dejen kan blive for tung med alt for meget mel. Jeg startede med 650g og tilføjede ca 1 dl mere.
Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i 45-60 minutter.Imens dejen hæver, kan fyldet laves, hvilket er meget simpelt: Det bløde smør og alle de andre ingredienser vendes rundt i en stor snasket masse.

Når dejen har hævet den time, rulles den ud i en firkant og fyldet smørers ud derpå, 1-2 cm fra den ene kant og rulles som en roulade, oppefra og ned, så det stykke hvor der mangler fyld ligger yderst.Når den er rullet, skæres den i 20 stykker. Jeg deler den først på midten, og deler så de to stykker i to, så jeg i alt står med 4 lige store stykker. Herefter deler jeg hver enekelt de 4 dele i 5, så jeg står med 20 lige store stykker til sidst.I en dyb bradepande med bagepapir, lægges de tæt 4x5 og gives et tryk i midten. Jeg har en lille brødform stående i den ene ende, for at bradepanden ikke skal blive for stor. Lad dem efterhæve tildækket et lunt sted i 60 minutter mere.Pensles med æg eller mælk og drysses med hakkede valnødder og sukker.


Hvorefter de bages på midterste rille, i en varm ovn på 210*C i 10-12 minutter.


Imens de bager laves glasuren. Meget simpelt: Osten, sukker og siruppen piskes sammen. Derefter rives lime skallen deri og saften af den. Pisk det sammen til det begynder at tykne.Når bollerne er ude af ovnen, skal de stå lidt og køle af, inden glasuren smørers på.Jeg kom det henover med en sprøjtepose. Når de er helt afkølet, kan de med lethed rives fra hinanden.Og så spis! Indtil du får mavepine. Spis så en mere. Skyld det gerne ned med varm chokolade eller kaffe! Jeg hælder mest til kaffen.

1 kommentar:

  1. Yum, gærdejskager er faktisk min favorit - de ser skønne ud.

    - Anne

    SvarSlet