fredag den 18. marts 2011

Hvorfor konditor?

Signe skrev:
Hej :)
Jeg skal selv igang med grundforløbet mad til mennesker efter ferien :)
Ville høre om du evt ville fortælle, eller måske skrive et indlæg omkring din uddannelse?
hvilke fag har i? Hvordan fik du din lærerplads? og kan man søge allerede inden man starter på skolen?

Jo jo sagde jeg... Overhovedet ikke vidende om hvor svært det faktisk ville blive...

Først af alt: Hvad KRÆVER det at blive konditor?
Det kræver kun en 9. klasse eksamen at komme ind som konditor/bager, derfor det for alle - ikke hermed sagt man ikke skal have visse evner, i hvert fald som konditor - som bager kan jeg desværre ikke snakke med om, da der er KÆMPE forskel på bager og konditor.
Men for at vende tilbage til emnet; som konditor er det klart det kreative, sammensætning af farver, tålmodighed, valg for detaljer og fingerfærdighed som det kræver!


Jeg har gået på ZBC Ringsted, som er det sted hvor de KUN fokusere på bagere og konditore, hvorimod at Roskilde Slagteri skole er lidt mere all-around, hvor både som kok, tjener og slagter bliver taget i løbet af grundforløbet.

Jeg kan kun fortælle om ZBC Ringsted som er ALLE tiders, det er faktisk min mest fantastisk skoletid nogensinde, jeg har lært ualmindelig meget på de 6 måneder jeg gik der. Lærene er rigtig dygtige til deres fag, og jeg følte at de virkelig gik op i det med liv og sjæl...
En af mine lærer er Gitte, som har denne hjemmeside, hun er en super dygtig bager, som har en hang til at lave flotte konditor-ting.

Halvdelen af tiden går med praktisk undervisning, hvor du er i bageri/konditoriet.
Som bager lærer du at fremstille brød, og kager, lige fra rugbrød til småkager og enkelte flødeskumskager - selvom ude i det virkelige liv, oftes har en kondtior til at fremstille kager og flødeskumskagerne.
En konditor fremstiller finere bagværk som bryllupskager, konfekture og lækre dessertanretninger. Her lærer du at bearbejde de gode råvarer som f.eks. marcipan, sukker, karamel og chokolade.

Når det kommer til det boglige, havde vi Varekendskab, Madkultur, Hygiejne er dem som er værd at nævne. Varekendskab var også en del af det praktisk i bageriet, hvor vi lavede forskellig forsøg og derefter rapporter omkring bland om: Gær, mel, mælk, sukker, chokolade...
Det sjovt, og ikke særlig svært, det hele er hvad man gør det til...

Undervej når du har været i gang 10 uger, får du en midtvejsprøve, hvor du får en del opgaver du skal løse, sammen med en makker. Det samme gælder når du skal afslutte dit grundforløb, skal du lave en rapport med opskrifter og produkter. Dette skal bare gøre alene...

Alt om hvordan jeg fandt min læreplads, har jeg faktisk skrevet et tidligere indlæg om - hvilken egentlige er en ret sjov historie. Jo før dest bedre er det at søge en læreplads, for der er ikke mange, jeg var bare enormt heldig...

Læs mere om Uddannelsen på Uddannelses guiden

5 kommentarer:

 1. Min datter går i 8 klasse og skal i erhvervs praktik, hun overvejer at komme ind hos en konditor, for hun synes det med kager er spændene.....

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. Og så slægter hun jo sin mor på... Det lyder spændende, hvor det i er fra? Jeg tænkte bare om hun måske skulle ud til os en tur? Det kunne være sjovt:)

  SvarSlet
 3. Hej igen vi bor i Mørkhøj - 2730 Herlev. Hun kan ikke helt bestemme sig for hvad hun vil/tør... Hihihihi Nok mest det sidste hihihi

  SvarSlet
 4. Tak, det var et super godt indlæg :) Jeg skal selv ned og gå i Ringsted efter ferien, så det bliver fedt at komme igang.

  SvarSlet
 5. Det er interessant for mig at der findes en blog om konditor kager. Jeg går også i 8 klasse og har netop søgt praktik i et konditori.

  SvarSlet